Jak dbać o zioła doniczkowe

08:58

Świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie cudownie będą wyglądać na kuchennym parapecie, ale także poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i w szczególności w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawanoraz do koktajli. Na pewno też będzie wyglądać świetnie jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Ładne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta zaparzona w t orebce, niemniej jednak również będzie smakować. Ogólnie rzecz ujmując zioła w doniczce, szczególnie miętę, powinno się regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je wykorzystywać. Wówczas roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Istotne jest także podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania codziennie. Warto także pamiętać o najlepszym stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wówczas ich liście będą usychać. Ziół nie powinno się nawozić ani przesadzać. Będą rosły dużo lepiej w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię powinno się wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Zobacz więcej: majeranek w doniczce.

You Might Also Like

0 komentarze